Creeping attachment in Mucogingival surgery

A clinical manifestation of unknown etiology

As creeping attachment in Mucogingival surgery is described the coronal soft tissue migration, known since the time the technique of Free Gingival Graft was invented. Although it’s etiology is unknown up to know, it is a common clinical manifestation during the healing phase of soft tissue autografts.

Η αποκατάσταση μιας υφίζησης αποτελεί μία ιδιαίτερα δύσκολη και τεχνικά απαιτητική παρέμβαση στην ουλοβλεννογόνια  χειρουργική. Στην ουσία επιδιώκουμε να καλύψουμε την εκτεθειμένη ριζική επιφάνεια ενός δοντιού, μιας  περιοχής  χωρίς αγγείωση, με ένα αποκομμένο τμήμα ζωντανού ιστού όπως είναι τα αυτόλογα μοσχεύματα μαλακών ιστών (ελεύθερο ουλικό μόσχευμα και μόσχευμα συνδετικού ιστού).

Με δεδομένο ότι η επιβίωση των μοσχευμάτων εξαρτάται από την παθητική διάχυση και την νεοαγγειογένεση μεταξύ των ιστών  θα πρέπει να υπάρχει επαρκής αιμάτωση από το περιόστεο της περιοχής υποδοχής πέριξ της εκτεθειμένης ριζικής επιφάνειας.

Πέραν των κριτηρίων του Miller για το προβλέψιμο ποσοστό κάλυψης της ρίζας (ακεραιότητα περιοδοντικών ιστών, θέση μεσοδοντίων  θηλών και έκταση υφίζησης σε σχέση με την ουλοβλεννογόνια ένωση), η προσωπική μου εμπειρια έχει να κάνει και με την σημασία της προπέτειας της εκτεθειμένης ριζικης επιφάνειας, κάτι που μας παραπέμπει και  στην προβλεψιμότητα της κάλυψης της εκτεθειμένης επιφάνειας σε ενσωματωμένα εμφυτεύματα που εμφανίζουν υφίζηση λόγω παρειακής κλίσης.

Σις περιπτώσεις  των υφιζήσεων στα  δόντια  με προπέτεια, πιστεύω ότι για την  αποκατάσταση τους μπορεί να απαιτηθούν περισσότερες  από μιας  παρεμβάσεις,  ιδιαίτερα στην κάτω γνάθο  και σε περιπτώσεις αβαθούς προστομίου.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η τελική αξιολόγηση του θεραπευτικού αποτελέσματος θα πρέπει να γίνεται μετα από ενα χρόνο από τη χειρουργική επέμβαση, λόγω του φαινομένου   creeping attachment που παρατηρείται στα μοσχεύματα μαλακών ιστών κάτι  που συνεχίζεται μέχρι και τον πρώτο χρόνο ή και ακόμα περισσότερο ανάλογα με  την πάχυνση του βιοτύπου που έχει επιτευχθεί.

Κάτι τέτοιο παρουσιάζεται στο παρακάτω κλινικό περιστατικό όπου η μερική νέκρωση ενός ελεύθερου ουλικού μοσχέυματος τοποθετημένου για κάλυψη μιας ρίζας με έντονη προπέτεια διορθώνεται με τη συμπληρωματική τοποθέτηση ενός μοσχεύματος συνδετικού ιστού. Στο περιστατικό απεικονίζεται απεικονίζεται η ενδιαφέρουσα αυτή ιστική μετακίνηση σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα της επούλωσης.

Shape
Gallery
George S. Goumenos BScPharm, DDS, MS, DrOdont
Diplomate, American Board of Periodontology

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on skype
Share on email
Shape
Copyright 2024 © All rights Reserved.
Designed & Developed by Webstep.gr

George S. Goumenos BScPharm, DDS, MS, DrOdont

Diplomate, American Board of Periodontology

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website, read more in our privacy policy page.